skip to Main Content

Hoe kom je van stressklachten af?

Stress heeft meerdere lagen. Er kunnen recente triggers of aanleidingen zijn, van die zijn we ons bewust. Maar we zijn ons bewust van slechts 5%. Hier lees je ook over de 95%, de onbewuste triggers.

Hoe ontstaan stressklachten?

Hier een paar voorbeelden. Toen Ella bij mij kwam, was de huid rondom haar oren open. Erg vervelend en pijnlijk. De oorzaak? Ze vreesde dat ze ieder moment gebeld wordt met het bericht dat een van haar ouders is overleden. Toen haar dit duidelijk werd, genas het eczeem snel, zonder behandeling.

Jill had verschrikkelijke aangezichtspijn. We hebben de oorzaak ontdekt: haar man had haar verlaten voor een jong exemplaar, voor haar een ‘pijnlijk gezichtsverlies’.

Tom kwam met langdurige maagklachten. Hij was al aan de maag geopereerd, zonder verlichting. Wat zat er achter? De situatie in zijn huwelijk was ‘onverteerbaar’.

Niemand denkt “dit zit bij mij tussen de oren”, de klachten zijn immers lichamelijk. Kun je je voorstellen dat deze psychosomatische klachten niet verdwijnen met fysiotherapie of acupunctuur of… ? Stressklachten zijn berichten van het lichaam, ze houden aan tot ze gehoord zijn.

Diepere lagen stress

Bij deze voorbeelden lag de oorzaak hooguit een paar jaar terug. Veel stressoorzaken liggen dieper. Vaak in de prille jeugd. Ze kunnen zich uiten als een herhalend patroon – je kent vast iemand die in elke baan ‘weer hetzelfde gezeur’ tegenkomt, iemand die steeds op de ‘verkeerde vrouwen of mannen valt’… daar liggen thema’s van lang geleden aan de grondslag, een negatieve ervaring, een trauma, iets dat het kind toen overweldigde. Zo ontstaan onbewuste belemmeringen. Iedereen heeft ze. Ze kunnen ook verband houden met lichaamsklachten.

De levensthema’s

“Niemand kan van mij houden” “De wereld is onveilig” ”Ik kan niemand vertrouwen” en de bekendste “Ik ben niet goed genoeg”. Het zijn onbewuste belemmeringen die ten gronde liggen aan ons gedrag. Bijna niemand kent de zijne. Je kunt ze vast herkennen in je omgeving?

Mijn thema was – of is? – Niet goed genoeg. Dat leidde ertoe dat ik me niet veilig voelde. Me uitsloofde. Decennia lang studeren, werken tot diep in de nacht want ‘het moet nog beter’. Tot de burn-out. Het thema ontstond in de eerste maanden van mijn leven en lag dus erg diep.

Perfectionisme is de voedingsbodem van een burn-out.

Maar hoe kom je er van af?

Het mooie is, dat er een methode bestaat met die je de bron kunt traceren. En eenmaal ontdekt, blijken de overtuigingen niet te kloppen. Ze smelten weg. En met hen de lichamelijke klachten. Ervaar het.

Afspraak maken info@NaturalHealthcare.nl

Back To Top